Özbekistan'ın eski Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un kızı Gülnare Kerimova'nın İsviçre'deki yaklaşık 857 milyon dolarlık varlığına el konuldu. Yetkililer, Kerimova'nın varlıklarına 2005-2013 dönemini kapsayan bir soruşturma kapsamında el konulduğunu açıkladı. Kerimova'ya İsviçre'de rüşvet yoluyla elde edilen yüz milyonlarca doları aklayan uluslararası bir suç örgütünü yönetme suçlaması yöneltildi.
BANKA HESAP AĞLARI ÜZERİNDEN PARA AKLIYOR
Gülnare Kerimova hakkında düzenlenen iddianamede, Kerimova'nın Özbekistan'ın telekom sektörüne erişim karşılığında rüşvet aldığı ve İsviçre bankalarındaki hesaplar ve başka ülkelerdeki bir hesap ağı üzerinden bu parayı akladığı ileri sürüldü.
RUSYA MERKEZLİ TELEFON FİRMASINI YÖNETİYOR
İddianamede ayrıca Rusya merkezli bir telekom firmasının Özbekistan şubesini yöneten, ismi verilmeyen bir iş insanı hakkında da suçlamalara yer verildi. Kerimova'nın sahte bir örgüt kurarak sahtecilik yaptığı, şiddet, korkutma ve tehdit yöntemlerine başvurduğu ifade edildi.
İsviçre Federal Savcılığı tarafından hazırlanan iddianame, söz konusu banka hesaplarının hak sahibi olarak görünen kişilerin, bu hesapların gerçek sahibinin Kerimova olduğunu gizlemek için kullanılan kişiler olduğunu belirtti. Gülnare Kerimova hakkında İsveç, Fransa, Norveç, Hollanda, ABD ve İngiltere'de de benzer soruşturmalar açılmıştı.