Uzun yıllar TRT'de çalışan ve bu yılın başında gerekçe gösterilmeden açığa alınan savaş muhabiri Elif Akkuş tutuklandı.
3 gün önce gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Akkuş, sandalye şeklindeki bir sedye ve doktor eşliğinde tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.
Tutuklanma istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Akkuş adliyede tekrar fenalaştı. 12 Punto’dan Gazeteci Müyesser Yıldız’ın haberine göre Akkuş,Akkuş’un duruşma salonundaki sorgusu sedyeyle ve doktor eşliğinde başladı.
HAKİM GÖRÜŞMEYİ KABUL ETMEDİ
Yıldız'ın aktardığına göre Sulh Ceza Hakimliğinin önünde beklerken Elif Akkuş bir kez daha fenalaştı. Avukatları 112'yi arayıp, ambulans istedi. Gelen doktorlar Akkuş'un tansiyonunun 17/10 olduğunu söyleyip, Akkuş'u gözetim altına almak istedi. Avukatlar durumu anlatıp, izin istemek için hakimle görüşmek istedi. Ancak hakim görüşmeyi kabul etmedi. Doktorlar, çareyi ambulanstan tansiyon ilacı ve sedye getirmekte buldu.
ANNESİYLE VEDALAŞTI
Tutuklama kararı verilen Akkuş annesiyle vedalaşırken, "En gururlu ayrılışım bu!" ifadelerini kullandı. Annesi Gülseren Akkuş ise, "Kızım bu 25 yılın ödülüdür dimdik git dimdik gel" dedi.
AVUKAT ERSÖZ: İTİRAZ EDECEĞİZ
Akkuş'un avukatı Hüseyin Ersöz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, karara itiraz edeceklerini belirterek, "Haksız ve hukuka aykırı sürecin sonunda verilen tutuklama kararına ilk iş itiraz edeceğiz. Gazeteci Elif Akkuş’la özgürlükte buluşacağız" dedi.
NE OLMUŞTU?
Akkuş'un avukatı Hüseyin Ersöz, Akkuş'un dün akşam saatlerinde Ankara'da gözaltına alındığını duyurmuştu. Akkuş, gözaltının ardından hastaneye kaldırılmıştı.
Akkuş, hakkındaki yakalama kararını öğrendiğinde Ankara Asayiş Şube’ye giderek teslim olmuştu.
Savcı'dan Akkuş'un tedavi olduğu hastaneye şu yazı gönderilmişti:
"Bu aşamada gözaltının sonlandırılmasına karar verilmiştir. Bu aşamada şüphelinin tedavisine devam olunması, tüm tıbbi iş ve işlemlerin yerine getirilmesi ile şüphelinin hastaneden taburcu edileceği zaman, Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bilgi verilmesine, Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından şüphelinin hastaneden taburcu edilir edilmez adliyeye sevkinin sağlanması, gerekli tüm usulü ve yasal tedbirlerin alınması, şüphelinin kaçmasına mahal verilmemesi, ilgili tüm sorumluluğun Hastane Yönetimi üzerinde olduğunun bilinmesi, aksi takdirde ilgili hastanenin yetkilisi tüm sorumlular hakkında yasal işlem başlatılacağı hususunda…"
Akkuş'un avukatı Ersöz, hastane yönetiminin Akkuş'un kapısına güvenlik görevlisi koyduğunu ifade etmiş, "Dün gece, sırf bu sabah taburcu edilebilsin diye Elif Akkuş’a her zamankinden fazla sakinleştirici, tansiyon düşürücü ve ağrı kesici ilaç yüklemesi yapıldı" iddiasını dile getirmişti.
ELİF AKKUŞ KİMDİR?
Elif Akkuş 1996 yılında TRT'de çalışmaya başladı. Başta Irak, Suriye ve Libya olmak üzere birçok kriz ve savaş bölgesinde gelişmeleri takip eden Akkuş, 2023 yılının mayıs ayında gerekçe gösterilmeden 3 aylığına görevden uzaklaştırılmıştı.
Elif Akkuş'un avukatı Hüseyin Ersöz, müvekkilinin görevden alınmasına ilişkin yapılan bildirimde herhangi bir gerekçenin belirtilmediğini vurguladı. Ersöz, bu hukuka aykırı uygulamaya karşı başkent Ankara'nın 25. İdare Mahkemesi'nde dava açtıklarını duyurdu. Temmuz ayı geldiğinde ise Akkuş'un görev süresi sona erdi, ancak TRT binasına girişine izin verilmedi.