İtalya Başbakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin liderleri, video konferans aracılığıyla uluslararası gündemdeki krizleri ele aldı.
Açıklamaya göre, G7 liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı uyguladığı "acımasız saldırganlığı" bir kez daha kınayarak, Ukrayna halkının özgürlük, egemenlik ve bağımsızlık mücadelesine destek verme niyetlerini yineledi.
Ayrıca, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki artan askeri işbirliğini de kınandı ve Moskova'nın savaş çabalarını destekleyen aktörlere yönelik yaptırım uygulama kararlılıkları ifade edildi.
"Barışçıl ve düzenli bir geçişin başlangıcı olmasını ümit ediyoruz"
Görüşme'de Venezuela'daki durumda tartışılarak, devam eden insan hakları ihlallerini kınadındı ve demokrasiye barışçıl bir geçişi kolaylaştırma taahhütleri liderler tarafından yinelendi.
Orta Doğu'daki gelişmelerin de gündeme alındığı açıklamada; "Liderler, Suriye'deki durumu ele aldı ve dünkü bildiri doğrultusunda, Esed rejiminin sonunun, kapsayıcı bir siyasi süreç tanımı yoluyla; barışçıl ve düzenli bir geçişin başlangıcı olmasını ümit ettiklerini dile getirdiler." ifadesi kullanıldı.
ABD'NİN ateşkes planına desteklerini hatırlattılar
Ayrıca, Lübnan'daki ateşkese saygı gösterilmesinin barışa yönelik önemli bir adım olduğunu vurguladılar. G7 liderleri, Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılması ve sivil halka insani yardımın artırılmasını içeren ABD öncülüğündeki ateşkes planına desteklerini yinelediler.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, G7 Dönem Başkanlığı'nı 2025 yılı boyunca üstlenecek olan Kanada Başbakanı Justin Trudeau'ya devrettiğini bildirdi.