Medyada “etki ajanlığı yasası” şeklinde adlandırılan "Devletin Güvenliği veya Siyasal Yararları Aleyhine Suç İşleme" fiillerini düzenleyen madde geri çekildi.

Yeni yargı paketinin görüşmeleri TBMM'de devam ediyor. Bu kapsamda pakette yer alan ve kamuoyunda tartışmalara neden olan “etki ajanlığı” teklifiyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Meclis Danışma Kurulu toplantısında iktidar ve muhalefet partileri grup başkanvekilleri bir araya geldi.

Toplantı gündeminde Noterlik Kanunu'nda değişiklik yapılmasıyla ilgili kanun teklifinin 16. maddesi olan "etki ajanlığı suçu" düzenlemesi de vardı. Muhalefet sözcüleri bu teklifle ilgili eleştirileri ve tepkileri dile getirdi. Toplantı sonunda uzlaşıya varıldığı ve “etki ajanlığı” maddesinin kanun teklifinden çıkarıldığı öğrenildi. Maddenin, eleştiriler dikkate alınarak yeniden düzenleneceği belirtildi.

Gelişmeyi ilk duyuran, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir oldu. Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Emir; "Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, haftalardır sürdürdüğümüz gerek halkımızın büyük desteğini alarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız ile gerek meclisteki çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibari ile geri çekildi" dedi.

Devletin güvenliği ve siyasal çıkarlarına yönelik olumsuz fiilleri düzenleyen söz konusu madde bir süredir özellikle anamuhalefet Partisi CHP tarafından eleştiriliyordu. Dün de CHP Lideri Özgür Özel, bu maddeyle ilgili “kırmızı alarm” verdiğini ve tüm parti birimlerinin buna tepki göstermesi gerektiğini belirtmişti. Özel; "Etki ajanlığını muhalifler için bir sopa olarak kullanmak üzere getiriyorlar. Kırmızı alarm! Tüm milletvekillerimiz etki ajanlığı yasasını geçirmemek için ellerinden ne geliyorsa onu yapacaklar" demişti.

CHP, Lütfü Savaş’ı ihraç etti! CHP, Lütfü Savaş’ı ihraç etti!

TBMM Genel Kurulu'nda kanun teklifinin görüşmeleri sırasında ilgili maddenin çıkarılması için önerge verilmesi bekleniyor.

Editör: Yasin Paşalı