Şehir ışıklarından uzak bölgelerde kamp yaparak, uzun pozlama tekniği ile gökyüzünün eşsiz güzelliklerini kaydeden Oktay, son çekiminde 770 karelik bir Samanyolu serisi oluşturdu.

Gecenin Sihirli Saatlerinde 770 Kare

Murat Oktay, geçtiğimiz günlerde Frig Vadisi’ne giderek Samanyolu’nun en güzel anlarını yakalamak için gece 09.00’da çekimlerine başladı. Gece 02.00’a kadar süren ve yaklaşık 5 buçuk saatlik bir zaman diliminde gerçekleştirdiği çekimlerde, 770 fotoğraf kaydeden Oktay, birkaç uydu geçişini de net bir şekilde fotoğrafladı. Çekimlerin sonunda elde ettiği sonuçlardan oldukça memnun olduğunu belirten Oktay, “Şehir ışıklarından uzak kalmaya çalışsam da tamamen kaçamadım, fakat yine de çok güzel bir Samanyolu yakaladık,” dedi.

Beyoncé ünlü kot markası için kovboy oldu Beyoncé ünlü kot markası için kovboy oldu

Astrofotoğrafçılığın Tutkusu

Astrofotoğrafçılığa 4 yıl önce başlayan Murat Oktay, bu hobiyi yaz dönemlerinde gerçekleştirdiğini belirtiyor. “Bu hobiye kampçılık ile birlikte bir tutku haline geldi,” diyen Oktay, çocukken kamp yaparken yıldızları yeterince göremediğini fark ettiğinde astrofotoğrafçılığa ilgi duymaya başladığını söyledi. Özellikle Kuzey Kutbu’ndan Güney Kutbu’na geçiş döneminde, mayıs ve eylül ayları arasında hava koşulları izin verdiği sürece çekimler yaptığını belirten Oktay, uzun pozlama tekniği ile Samanyolu’nun büyüleyici güzelliklerini fotoğraflıyor.

Hazırlık ve Planlama

Astrofotoğrafçılığın başarılı olabilmesi için çekim öncesinde detaylı bir hazırlık ve planlama sürecinin gerektiğini vurgulayan Oktay, hava durumu ve Ay’ın parlaklık derecesinin önemine dikkat çekiyor. Özellikle yeni Ay dönemlerinde çekimlerin daha verimli olduğunu belirten Oktay, çekim yapacağı yerin keşfini önceden yaparak Samanyolu’nun konumunu belirliyor. Frig Vadisi’nde gerçekleştirdiği son çekimde de bu yöntemleri uygulayan Oktay, “Önce yer keşfi yaptım, Samanyolu’nun konumunu belirledim ve program yardımıyla çıkacağı saatleri tespit ettikten sonra çekimlere başladım,” dedi.

Editör: Elif Erbay