Dışişleri Bakanlığı, Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde düzenlenen, "Türkiye'nin Kamu Diplomasisi" konulu konferansta radikal Ermeni grupların saldırısı hakkında açıklama yaptı.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ

Konferansa katılan yetkililerin, radikal Ermeni grupların saldırısına maruz kaldığı belirtilen açıklamada, bu saldırılarda sözlü ve fiziki tacize uğradıkları, ancak ABD Diplomatik Güvenlik Birimi ve Los Angeles Polis Birimi'nin (LAPD), gerekli güvenlik önlemlerini alarak üniversite kampüsünde olayların büyümesini engellediği kaydedildi. 

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, radikal diaspora gruplarının Türkiye, Azerbaycan ve son dönemde Ermenistan hükümetini ve bölgedeki barış sürecini hedef alan nefret söyleminin şiddet eylemlerine dönüşmesinin büyük bir endişe kaynağı olduğu ifade edildi. Ayrıca, konferansa saldıran kişiler hakkında gerekli hukuki işlemlerin başlatılacağı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, "Tarihi olayların dar ve yerel siyasi saiklerle çarpıtılması ve aşırılık yanlısı grupları memnun etmek için yapılan açıklamaların, radikalleşmeyi, nefret söylemini ve şiddeti teşvik ettiği bu olayla bir kez daha açıkça ortaya çıkmıştır." denildi.

Türkiye'nin bu tür saldırıları ve nefret söylemini kınadığı ve uluslararası arenada barış ve işbirliği için çaba göstermeye devam edeceği vurgulandı.

OLAYIN PERDE ARKASI

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan, yaşanan bir olayın perde arkasını TRT Haber'de anlattı. Mercan, Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde düzenlenen "Türkiye'nin Kamu Diplomasisi" konulu konferansa yönelik radikal Ermeni grupların saldırısının detaylarını paylaştı.

Mercan'ın konuşmasına başlamadan önce, etkinliğin başında bir protestocunun Azerbaycan, Türkiye ve organizatörlere yönelik hakaretlerde bulunduğu, bu kişinin polis tarafından salondan çıkartıldığı belirtildi. Açılış konuşmalarının ardından Büyükelçi Mercan'ın kürsüye çıkmasıyla 11 kişilik bir öğrenci grubunun protesto hareketlerine başladığı ifade edildi.

Müzisyen Onur Şener cinayet davasında ceza yağdı Müzisyen Onur Şener cinayet davasında ceza yağdı

Mercan, bu protestoların ardından yaşananları şöyle anlattı: "Ben tam kürsüye geldiğim zaman başladılar bağırmaya. 10 dakika boyunca biz kürsüde bekledik sabır ve sukunetle. Amerikan polisi onları çıkartılarak dışarı çıkardı. Biz konferansa başladık ve konferansımız dışarıdaki gösterilere rağmen gayet nezih bir şekilde devam etti."

ERMENİLERİN ASIL AMACI NEYDİ?

Mercan, olayların ardından yapılan provokasyonların asıl amacının kendisinin sinirlenmesi ve olayların kontrolden çıkmasına sebep olması olduğunu belirtti. Türkiye'nin uluslararası platformdaki gücünün artmasıyla böyle rahatsızlıkların yaşanabileceğine dikkat çekti. Diplomasi ve barışın Türkiye'nin öncelikleri arasında olduğunu vurgulayarak, "Diplomasi dediğimiz şey fikir ayrılıkları bile olsa karşılıklı konuşmak" dedi ve Türkiye'nin barışı savunduğunu ifade etti.

"Bizim milletimiz ne olursa olsun mutlaka doğru bildiği şeyi yapar. Bu provakasyonların asıl amacı benim sinirlenmem, bağırmam ve olayların kontrolden çıkmasına sebep olmamdı. Bunu arzuluyorlardı. Hatta şunu söyleyeyim, konuşmamı yaparken ben "keşke kalsalardı, dinleyebilseler ve konuşabilseydik" dedim. Diplomosi dediğimiz şey fikir ayrılıkları bile olsa karşılıklı konuşmak. Türkiye'nin uluslararası platformda gücü arttıkça bu rahatsızlıklar olacaktır. Bunlara da hazır olmak lazım."