Samimi Haber Özel

Bugün açıklanan TÜİK'in temmuz ayı enflasyon rakamları piyasa beklentileri ile uyumlu geldi.
Bu durum ekonomistleri ikiye böldü.
Samimi Haber Yazarı Selçuk Geçer gibi isimlerle, Özgür Çandır gibi stratejistler bu durumu TÜİK'in, artık gerçeklerle barışması ve uluslararası sermayeye "gel gel" yapması olarak yorumladı.
Kuvvet Lordoğlu ise yatırımcıyı Türkiye'ye çekmenin o denli kolay olmadığını belirtiyor.
Merkez Bankası'nın seçim öncesi sert faiz artışı konusunda da uzmanlar farklı düşünüyor!
Buna karşın, uzmanlar dolar kurunun yukarı yönlü bir düzeltmeye ihtiyacı olduğu konusunda ittifakla birleşiyorlar.

KURUMLARIN VE SOKAĞIN ENFLASYONU 
Her ayın 3'ünde, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıklar. Fakat kendisinden kısa bir süre önce de Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) açıklar.
Bir de, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) farklı bir enflasyon rakamı daha var.
Temmuz ayı enflasyonu, ENAG'a göre 13,18 TÜİK'e göre ise 9.49 olarak açıklandı.

Bu rakam haziranda ENAG için 8,54 ve TÜİK için 3,92 şeklinde idi.
Sokaklardaki enflasyon ise şöyle oldu.
2021'de 372 lira 2014 model binek oto için TÜVTÜRK muayene ücreti 2023'te yaklaşık 4 kat artışla 1.333TL'ye yükseltildi.

TÜİK, 2023 Temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıklarken, bağımsız kurumlarla arasındaki makası kapatırken, para politikasının da serbest piyasada belirlenmesinin önünü açıyordu.

Bu yatırım iklimi ile uluslararası sermayenin Türkiye'ye çekilmesi hedefleniyor.

GÜVEN VE İSTKRAR MESAJI VERİLDİ!
Stratejist ve ekonomist Özgür Çandır, Mehmet Şimşek'in sosyal medya hesabından yaptığı, "Enflasyon beklentiler dahilinde geldi!" açıklamasını referans alarak, TÜİK'in açıkladığı rakamları, "Rasyonel politikalara dönüş vurgusu yapılmıştı" sözleri ile yorumluyor.
TÜİK'in, dezenflasyon yapısını gözeten mesaj verdiğini belirten, Çandır, "Makası kapatarak, 'güvenilir ve istikrarlı politikalar yapıyoruz' mesajı verildi" kanaatinde.

Çandır, 2023 yıl sonu için açıklanan yüzde 58'lik TCMB hedefine de işaret ediyor: "Daha gerçekçi veriler açıklanacaktır. Bununla birlikte, yerel seçimlere kadar dezenflasyon ile ilgili adım atılamayacaktır."

Enflasyonu, dezenflasyon sürecine sokmaya yönelik sert adımların görülmediğini kaydeden Çandır, faiz artışının her defasında beklentilerin altında tutulduğunu, makası kısmen de olsa kapatarak bunun Borsa'ya yansıtıldığını, kurun ise ihracatçının istediği seviyeye çekildiğini söyledi.

Şebnem Ferah sahnelere geri dönüyor Şebnem Ferah sahnelere geri dönüyor

"YUKARI YÖNLÜ BİR DÜZELTME YOLDA"
Çandır, kurda stabilite oluşturulmaya çalışılsa da, teknik anlamda da dolar TL'de yukarı yönlü bir düzeltmeye ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

"TÜİK PİYASAYLA UYUMLU RAKAMLAR AÇIKLAYACAK"
Stratejist ve ekonomist Çandır, fiyat istikrarı sağlanan yaklaşımlara karşın, sonraki açıklanacak enflasyon rakamlarının da piyasa ile uyumlu olacağını belirtirken, sert bir faiz artışının ise seçimlere kadar yapılmayacağını ifade etti.

LORDOĞLU: "ÖNCELİK PİYASAYI CANLI TUTMAK" 
TÜİK'in makası kapatan verileri sunmasının doğal bir gelişme olduğunu belirten, Çalışma ekonomisti Kuvvet Lordoğlu, "Makasın kapanmasının yabancı sermaye açısından bir rahatlama yaratması, bir niyet okumadır.
Uluslararası sermayenin bu konuda başka verilere de sahip."
Lordoğlu, farkın azalması yerli sermaye ve kuruluşlar aşçısından kısmi bir olumlu sonuç getirebileceğini, belirterek dövizle birlikte yükselen enflasyona dikkat çekti.

"ÖNCELİK PİYASAYI CANLI TUTMAK!"
"Haziran ayından beri yükselen döviz kurlarının yeni yıl öncesi yükselecektir.
İktidar için önemli olan enflasyon artışı değil, talebin canlı olması ve milli gelirin yapay bir biçimde yüksek çıkmasıdır."

Büyüme oranlarındaki artışın bir ölçüde istihdamı da genişlettiğini kaydeden Lordoğlu, ABD verilerinin, istihdamın son dönemde arttığını gösterdiğini söyledi.

SERT BİR FAİZ ARTIŞI GELMEYECEK!
Kuvvet Lordoğlu, hükümetin bir diğer hedefinin de kısmi faiz artışları ile bütçe açığını kapatmaya çalışmak, şeklinde yorumlarken, yerel seçimlere kadar sert bir faiz artışı öngörmüyor.