Samimi Haber Özel

Uluslararası sermaye 8 haftada, 1,8 milyarlık hisse senedi aldı. İki aylık sürede, Borsa İstanbul BİST 100 Endeksi yüzde 30 civarında (TL bazında) getiri sağladı.
Merkez (TCMB) rezervleri, 223 milyon dolar artışla 113 milyar 774 milyon dolara ulaştı.
Merkez, daha dengeli kur alacağı için, kurda ani çıkışlar yerine daha dengeli bir piyasa göreceğimizi anlayabiliriz.
20 Temmuz'daki Merkez'in faiz kararı, aslında beklentinin ne olması gerektiğini de, piyasalara net bir mesajla anlatıyordu.

KKM 3,1 TRİLYONU AŞTI
KKM 3,1 (3 trilyon 132 milyar TL) trilyon lirayı aştı. Son bir haftada 58 milyar TL KKM'ye girdi. Ve resmi olmayan öngörüler KKM'nin faizinin 300 milyar lira civarında olduğu yönünde. Bu sürdürülebilir olmayan yapının, sonlandırılmasında da son derece hassas davranılması gerekiyor!

MEVDUATIN YÜZDE 68'İ DÖVİZE ENDEKSLİ
Döviz ya da dövize endeksli 8,5 milyar dolar, yani toplam mevduatın yüzde 68'i dövize endeksli. Ve vadre sonlarında bu maliyeti Hazine karşılayacak. 

EYLÜL'DE KKM'YE ALTERNATİF ENSTÜRMAN GELİYOR!
Geçmişte bankalar küçük mevduat sahibini bile arayarak KKM'ye davet ederdi. Şimdilerde politika değişti ve kimse KKM'ye davet edilmiyor. Çünkü yavaş yavaş bu hesaplardan çıkılması gerekiyor. Tabii çıkanların dövize de dönmemesi gerekiyor. Bu nedenle, Eylül ayında yeni bir enstrümanı göreceğimizi söyleyebiliriz! Bu yeni enstrümanın temel özelliği herhangi bir yabancı paraya da endekslenmiyecek, Hazine'ye görece yük getirmecek olması koşulu olacak!