Tıbbi teknoloji firması Nyxoah tarafından tasarlanan ve ‘Genio’ adı verilen bu cihaz, hastaların gece boyunca daha rahat nefes almasını sağlamak amacıyla dildeki sinirleri uyarıyor.

Uyku Apnesi Nasıl Geçer

İlk olarak İngiltere’de iki hastaya takılan Genio, çene altına yapılan 6 santimetrelik bir kesi yoluyla yerleştiriliyor. Yaklaşık üç saat süren operasyon sonrasında cihaz, hipoglossal siniri uyararak dil kaslarının kontrol edilmesini sağlıyor. Böylece uyku sırasında solunum yollarının açık kalması ve nefes alma düzeninin korunması mümkün oluyor.

Uyku Apnesi Nedenleri Nedir

B Vitamini eksikliği nasıl geçer? Unutkanlık, Yararları, Tedavisi ve Yiyecekler B Vitamini eksikliği nasıl geçer? Unutkanlık, Yararları, Tedavisi ve Yiyecekler

Akıllı telefonla kontrol

Genio’nun diğer benzer tedavilerden farkı, tamamen harici bir çip tarafından kontrol edilmesi. Hastalar, akıllı telefonlarına yükledikleri bir uygulama sayesinde cihazın uyarı seviyesini ayarlayabiliyor. İmplantı kullanan 63 yaşındaki Natalie Boller, cihazın takılmasından birkaç gün sonra uyku kalitesinde ciddi bir artış yaşadığını belirtti. Tedavi sürecine danışmanlık eden cerrah Ryan Chin Taw Cheong ise bu teknolojinin ilerleyen dönemlerde daha uygun hale getirileceğine dair iyimser olduklarını ifade etti.

Uyku Apnesi

100 milyon kişiyi etkiliyor

Uyku sırasında solunumun tekrar tekrar durmasıyla karakterize edilen uyku apnesi, dünya genelinde tahmini 100 milyon kişiyi etkiliyor. En yaygın belirtileri arasında yüksek sesle horlama, boğulma hissiyle uyanma ve gece sık sık uyanma yer alıyor. Tedavi edilmediği takdirde kalp krizi, inme ve yüksek tansiyon gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bu hastalık, Genio gibi yenilikçi tedavi yöntemleriyle artık daha kolay yönetilebilir hale geliyor.

Editör: Elif Erbay