Cenevre Üniversitesi’nde bir araştırma ekibi, yaptığı çalışmalar sonucu yıllardır çözülemeyen paradoksa yanıt buldu. Tavuktan önce yumurtanın var olduğunu kanıtlayan ekip cevabın geçmişten geldiğini öne sürdü.

Araştırma sonucu elde edilen bulgulara göre doğada hayvanlar var olmadan çok önce “yumurta üretimi” için gerekli genetik altyapı mevcuttu.

Aslında başka bir şeyi araştırıyorlardı

Araştırmacılar, aslında tek bir hücreden oluşan ilk yaşam formlarının zamanla nasıl evrimleştiği sorusunun peşindeydi. Bunu keşfetmek için 2017'de Hawaii civarındaki deniz tortularında keşfedilen tek hücreli bir tür olan Chromosphaera perkinsii'yi inceliyorlardı. Araştırma ekibi hücrenin maksimum boyutuna ulaştığında daha fazla büyümeden bölündüğünü keşfetti. 

O yollara dikkat! Yurt genelinde yol durumu (13 Aralık 2024) O yollara dikkat! Yurt genelinde yol durumu (13 Aralık 2024)

Yumurta üretmek gerekenler doğada mevcuttu

İncelenen hücrenin hayvan embriyonik gelişiminin erken evrelerine benzeyen üç boyutlu yapıya sahip çok hücreli koloniler oluşturduğu sonucuna ulaşan ekip, bulgulardan yola çıkarak "tavukları icat etmeden" çok önce "yumurta üretmek" için gereken genetik araçların doğada mevcut olduğuna ulaştı. Yani yumurta, tavuktan önce evrimleşti.

Bu bulgular bilim dünyasında evrim sürecine dair tartışmaları şekillendirmede rol oynayabilir.

Editör: Figen Karadeniz