Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), eksik belge veya bağımsız denetim beyanı gibi usulsüzlükleri düzelten şirketlerin kredi kısıtlamalarını kaldırma kararı aldı.
DÖVİZ POZİSYONUNU DÜŞÜRENE KREDİ İMKANI
Alınan bu kararla, döviz pozisyonunu düşürmeyi taahhüt eden şirketlerin kredi alabilme imkanı sağlanmış olacak.
BDDK tarafından yapılan açıklamada, finansal istikrarın korunması ve kaynakların daha etkili bir şekilde kullanılması amacıyla alınan bir makroihtiyati tedbir olarak 7 Temmuz 2022 tarihinde alınan bir kararın hatırlatıldığı ve bu kararın 21 Ekim 2022 tarihinde güncellendiği belirtildi.
Bu kararlar çerçevesinde, bağımsız denetime tabi şirketlerin, yabancı para (YP) nakdi varlıklarının Türk lirası (TL) karşılığının 10 milyon TL'nin üzerinde olması ve bu şirketlerin YP nakdi varlıklarının aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 5'ini aşması halinde, bu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildiği ifade edilen açıklamada, şu ifadeler kaydedildi:
KREDİ SINIRLAMASININ KALKMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Değerlendirmeler sonucunda alınan kararlar doğrultusunda, belgelerin zamanında veya gerektiği şekilde sunulmaması nedeniyle kredi kullanımı kısıtlanan şirketlerin, kredi kullanımı tarihine kadar bahsedilen Kurul kararlarının sınırlamalarına aykırı olmadığını veya bağımsız denetimden muaf olduklarını belgelemeleri gerekmektedir. Ayrıca, sınırlamalara uymama veya bağımsız denetimden muaf olma nedeniyle kredi kullanımı kısıtlanan şirketlerin, şu anda bahsi geçen aykırılıkları düzelttiklerini beyan etmeleri ve bu durumu belgelemeleri gerekmektedir.
Bu şartları sağlayan şirketler için Kurul kararlarına uygun olarak belirlenen kredi kullanım sınırlamaları kaldırılacak.