Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı-Arap Ligi Ortak Olağanüstü Zirvesi Dışişleri Bakanları Toplantısına katıldı.

Zirvede, geçtiğimiz yıl alınan kararların uygulanmasının takibinin yapılması ve İsrail'in Gazze başta olmak üzere Batı Şeria, Lübnan ve diğer bölge ülkelerine yönelik saldırılarını durdurması yönünde alınacak somut kararlar ele alındı.

Sadece Filistinlilerin meselesi değil 

Fidan toplantıda yaptığı konuşmada, “İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım saldırısını sona erdirmeliyiz.” dedi.

Bakan Fidan, Filistin’de yaşananların tüm Müslümanların meselesi olduğunu belirterek ortak hareket etme ve çağrılara kulak veren ülkelerle iş birliği yapma çağrısı yaptı.

Bakan Fidan, “Bugün Mescid-i Aksa tehdit altındadır. Aralarında Bakanların da bulunduğu İsrail'in aşırı sağcı siyasi figürleri, Mescid-i Aksa'nın tarihi statükosunu değiştirme niyetlerini açıkça ifade etmektedirler. Bu sadece Filistinlilerin meselesi değildir. Tüm Müslümanların meselesidir” dedi.

Bu konularda tek bir sesle konuşulması gerektiğini söyleyen Fidan, “Ama sadece sözde değil, eylemde de” ifadeleriyle harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.

G7 zirvesi Rusya ve Orta Doğu'daki krizleri ele aldı G7 zirvesi Rusya ve Orta Doğu'daki krizleri ele aldı

Silah ambargosu uygulanmalı 

Türkiye’nin başlattığı İsrail'e silah transferinin durdurulması girişimine değinen Fidan, “Eksik olan Filistin davası için kararlılığımız ya da ahlaki zeminimiz değil, zorlayıcı eylemdir. Akan kanı durdurmak ve yaklaşmakta olan bölgesel savaşı önlemek için alabileceğimiz somut tedbirler var. Bir avuç ülke İsrail'in bu savaşı sürdürebilmesi için İsrail'e silah ve mühimmat göndermeye devam ediyor. İlk adım olarak İsrail'e silah ambargosu uygulanması için bastırabiliriz. Türkiye olarak, İsrail'e silah transferinin durdurulması için Birleşmiş Milletler nezdinde bir girişim başlattık. Aralarında BM Güvenlik Konseyi'nin daimî üyelerinin de bulunduğu 52 ülkeden destek aldık” ifadelerini kullandı.

Başka araçlar da var!

Bakan Fidan, bu konuda daha fazla sorumluluk üstlenmek için ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini söyleyerek, “Şimdi birliğimizi gösterme zamanıdır. İsrail ile ticareti durdurmak ve Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine devam eden soykırım davasına müdahil olmak gibi, elimizde başka araçlar da var” diye konuştu.

Fidan ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) destek için bir kampanya başlatılması gerektiğine vurgu yaptı.

İİT-AL Olağanüstü Ortak Zirvesi’nin ilk toplantısı, İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırganlığını ele almak üzere 11 Kasım 2023 tarihinde Riyad’da gerçekleştirilmişti.

Editör: Burçin Çelikkol