Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin kanserine umut ışığı olabilecek yeni çalışmasını ilk kez İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) paylaştı. 2024-2025 akademik yılı açılışı kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, Sancar’ın verdiği ders, bilim dünyasında heyecan yarattı.

"Beyin Kanseri Tedavisi İçin Potansiyel Bir Aday" başlıklı dersinde, Prof. Dr. Sancar, henüz yayınlanmamış olan araştırmalarını İTÜ öğrencileri ve akademisyenleriyle paylaştı. Beyin kanserini önce yavaşlatmayı, ardından tamamen engellemeyi hedefleyen bu çalışmaların merkezinde “EDU” isimli bir molekül yer alıyor. Sancar, bu molekülün fareler üzerinde başarılı sonuçlar verdiğini ve umut verici ilerlemeler kaydettiklerini belirtti.

Yeni bir canlı türü keşfedildi Yeni bir canlı türü keşfedildi

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Sancar’ın Türkiye'ye duyduğu sevdayla bilimsel çalışmalarına devam ettiğini vurgulayarak, "Aziz Hoca, birçok bilim insanının aksine çalışmalarını henüz makalelerde yayınlamadan burada bizimle paylaştı. Laboratuvarından çıkan bu bilgileri ilk kez İTÜ’de sundu," dedi.

Sancar’ın öncülüğünde geliştirilen bu yeni tedavi yöntemi, beyin kanserine karşı yürütülen küresel mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor. Sancar’ın çalışmaları bilim dünyasında heyecan yaratırken, insan denemelerine geçilebilmesi için yapılan fare deneylerinin başarıyla sürdüğü kaydedildi.

Editör: Elif Erbay