Tropikal iklimlerde yaşamayı tercih eden mekik kelebeği, sebze yaprakları ve geniş yapraklı ağaçlarla beslenerek hayatta kalıyor. İlk kez Hawaii’de görüldüğü bilinen bu tür, Türkiye’de ise son yıllarda Antalya, Giresun ve Muğla gibi şehirlerde tespit edildi.

Alâeddin Keykubat Üniversitesi’nde görevli Servet Çolak, kampüs içinde fark ettiği kelebeğin fotoğrafını çekip incelemeler yaptıktan sonra bunun mekik kelebeği olduğunu öğrendi. Çolak, "Kelebeğin çok farklı ve kamuflaj desenli olduğunu gördüm. Araştırmam sonrası bu türün ender rastlanan bir kelebek olduğunu anladım. Daha önce böyle bir türü hiç görmemiştim, burada karşılaştığım için kendimi şanslı hissediyorum" dedi.

Veteriner Hekim Deniz Koray Gülsoy, kelebekle ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Bu kelebek halk arasında kamuflaj kelebek olarak biliniyor ve tropikal bölgelerde yaşıyor. Ancak küresel ısınma nedeniyle artık Türkiye’nin farklı bölgelerinde de görülebiliyor. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde rastlanması yaygın hale geldi. Sıcaklıkların artışıyla kuzeye doğru ılıman iklim kuşakları oluşmaya başladı. Mekik kelebeği genellikle geceleri aktif olup, geniş yapraklı bitkiler ve sebzelerle besleniyor."

Kelebek türünün insanlar için zararlı olup olmadığına ilişkin soruları yanıtlayan Gülsoy, "Şu an için insanlar açısından bir tehlike yok. Ancak ileride popülasyon artışı yaşanırsa zirai ürünlere zarar verebilir. Şu anki durumda bu kelebek nadir görüldüğünden herhangi bir sıkıntı söz konusu değil" dedi.

Hangi yollarda çalışma var? Türkiye genelinde yol durumu (12 Aralık 2024) Hangi yollarda çalışma var? Türkiye genelinde yol durumu (12 Aralık 2024)

Kelebek, nadirliği ve eşsiz desenleriyle Alanya’da görenlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Editör: Elif Erbay