1 Ocak 2025'te Türkiye'de başlayacak olan çipli akaryakıt sistemi, araç plakalarının otomatik olarak sisteme tanımlanmasını sağlayacak. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile araçların ve akaryakıt pompalarının çiple donatılması hedefleniyor. Bu yeni uygulama ile vergi kaybını azaltarak ekonomiye katkı sağlamayı amaçlıyor.

Sistem nasıl uygulanacak?

Araçların yakıt depo ağızlarına ve pompa tabancalarına takılacak çipler sayesinde, plaka bilgisi yakıt alımı sırasında otomatik olarak okunacak. Bu teknoloji, manuel plaka girişini ortadan kaldırarak başka plakalara yakıt alınmasını da engelleyecek.

Çip maliyeti ne kadar olacak?

Araçlar için Çip Taktırma Bedeli: Çip maliyeti şu an için 1810 TL + KDV olarak belirlenmiş durumda ve yeniden değerleme oranında güncellenebilir.

Akaryakıt İstasyonları için Maliyet: İstasyon başına ortalama 800 bin TL ile 1 milyon TL yatırım yapılması bekleniyor.

Gram, çeyrek, yarım ve tam altın fiyatları bugün ne kadar? (2 Aralık 2024) Gram, çeyrek, yarım ve tam altın fiyatları bugün ne kadar? (2 Aralık 2024)

 Pompa başına maliyet ise yaklaşık 210 bin TL olacak.

Toplam Maliyet ve Ekonomiye Etkisi Yaklaşık 23 milyon araç ve 12.458 akaryakıt istasyonu için çipli sistemin toplam maliyetinin 84 milyar TL'yi bulabileceği tahmin ediliyor.

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş’a göre, sistem vergi gelirlerini artırabilir; ancak manuel giriş nedeniyle yıllık vergi kaybının ne kadar olduğu hakkında kesin veri bulunmuyor.

Çip takılması zorunlu mu?

1 Temmuz 2025 itibarıyla trafiğe yeni kayıt olacak araçlara çip takılması zorunlu olacak.
31 Aralık 2024'e kadar ise akaryakıt istasyonlarının en az bir pompa ünitesine Taşıt Tanıma Okuyucusu (TTO) taktırması gerekecek.

Editör: Elif Erbay