Afro Pop sevenler, ‘Afrika’nın Altın Sesi’ Salif Keita’yı İstanbul’da canlı dinleme şansına sahip olabilecek. Keita 7 Kasım’da Zorlu’da konser verecek.

Yaklaşık 55 yıllık kariyeri boyunca Afrika müziğine derin izler bırakan, 5 kez Grammy ödülüne aday gösterilen ve müzik dünyasında “Afrika'nın Altın Sesi” olarak anılan Keita, caz, ritim ve blues ile yerel Afrika müziği geleneklerini harmanlıyor. Keita’nın Grammy adaylıklarının yanında 18 albüm ve uluslararası arenada kazandığı pek çok ödülü de bulunuyor. 

İmparatorun soyundan geliyor!

Mali İmparatorluğu’nun kurucusu Sundiata Keita’nın soyundan gelen Salif Keita, soylu geçmişine rağmen hem ailesi hem de toplumu tarafından albinizm nedeniyle dışlanıyor. Yoksul bir çiftçi ailesinde büyüyen Keita, müzikle ilgilenerek geleneksel kuralları çiğnemiş. 18 yaşında Bamako’nun kulüplerinde başladığı müzik kariyeriyle kısa sürede yıldızlaşan ve dünya çapında sayısız ödül kazanan Keita, efsane haline gelişini ironik biçimde albino oluşuna borçlu. 

Keita’nın İstanbul’daki büyüleyici konseri 7 Kasım Akşamı Zorlu Performans Sanatları Merkezi’ndeki Turkcell sahnesinde gerçekleşecek. 

Salif Keita kimdir?

Mali’nin Djoliba kentinde 25 ağustos 1949’da doğan Salif Keita, Mali İmparatorluğu’nun kurucusu Soundjata Keita’nın doğrudan torunu. İlkokul öğretmeni olmak istedi ancak, kirpikler ve kaşlar dahil vücuttaki tüm kılların beyazlığı biçiminde görülen albino hastalığıyla birlikte doğunca, Afrika geleneklerine göre “uğursuz” sayıldı ve dışlandı. Bu yüzden öğretmenliğe de alınmadı. 
O da şarkıcı olmaya karar verdi ama bu kararı ailesinde bir skandal yarattı. Mali toplumunda, geleneksel olarak müziği sadece Griot sınıfı insanları yapabilirdi ve Keita ailesinden birinin müzisyenlik yapması yakışık almazdı. Bu yüzden ailesi tarafından da dışlandı. 

Türk düğümlü halıları dünya literatürüne girecek Türk düğümlü halıları dünya literatürüne girecek

Bunun üzerine 1968’de Bamako kentine gitti, orada bir otelde her akşam çalan saksofonist Tidiani Kone'nin Super Rail Band adındaki grubuna katıldı ve modern bir tarzda yorumladığı geleneksel bestelerden oluşan repertuvarıyla önemli bir başarı sağladı.

Müslüman olan Keita, ayrıca Muhammed Alinin hayatının anlatıldığı 'Ali' filminin müziğini yaptı. Keita’nın yaptığı albümlerden bazıları şöyle: Soro (1987), Ko-Yan (1989), Amen (1991), 69-80 (1994), Seydou Bathili (1996), Sosie (1997), Papa (1999), Moffou (2002), M’bemba (2005), Tale (2012), Un Autre Blanc (2018).

Editör: Elif Erbay